Årstidens dæk / Vinterdæk

Vinterdæk

Lige så vigtigt det er at montere sommerdæk om foråret, lige så vigtigt er det at sætte vinterdæk på bilen inden vinteren. 

Hvorfor køre på vinterdæk?

Vinterdæk udmærker sig ved at være fremstillet af blødere gummi end sommerdæk. Det gør, at vinterdæk bedre kan stå fast på vejbanen når friktionen er lav. Et sommerdæk bliver hårdt og har ikke samme vejgreb som vinterdækket.

Derudover har vinterdækket mange lameller og en særlig mønsterudformning som gør, at dækket "bider" fast i sne og på is. Det gør sommerdækket ikke.
 
Et ægte vinterdæk er mærket med "sne-fnug"-symbolet. Dæk med "sne-fnug"-symbolet er testet i vinterforhold og overholder særlige grænseværdier for bremsning i glat føre.
Snefnug-symbol

Hvornår skal vinterdækkene på?

For at sikre det optimale vejgreb ved lave temperaturer, bør du montere vinterdækkene, når temperaturen er omkring eller under ca. 7 grader det meste af døgnet. Det betyder nemlig, at der hurtigt kan blive frostvejr.

Som tommelfingerregel anbefales det at montere vinterdæk omkring efterårsferien og sommerdæk omkring påske.

Når man sammenligner bremsning med vinter- og sommerdæk under forskellige vejr- og vejforhold, er vinterdæk det eneste rigtige valg ved nedsat friktion på kolde og våde eller glatte veje.
Så uanset om vinteren er grøn eller hvid, bør man køre på vinterdæk.

Hvad siger loven?

I Danmark er der endnu ikke lovkrav om brug af vinterdæk.
Men som du kan læse her på siden, er der ingen tvivl om, at vinterdæk er det eneste rigtige i vinterperioden.
Mange andre lande har krav om brug af vinterdæk.
Rådet for Større Dæksikkerhed  | Tlf.: 39 63 97 79 | dbdk@dbdk.dk