Ofte stillede spørgsmål / Punktering

Ofte stillede spørgsmål om punktering

Hvad skal jeg gøre hvis jeg punkterer?

Skulle du være så uheldig at punktere, er der flere muligheder at overveje.
Har din bil et reservehjul eller nødhjul, vil det være absolut bedst at montere det og køre til en dækspecialist for reparation af det punkterede dæk.
Har din bil et lappemiddel i stedet for reservehjul, kan du nødtætne det punkterede dæk og køre stille og roligt til nærmeste dækspecialist for en permanent reparation. Husk at følge bilfabrikantens anvisninger nøje.
Vil du ikke anvende det flydende lappemiddel eller findes det slet ikke i din bil, skal du kontakte et vejhjælpsfirma som enten kan bugsere din bil til et værksted eller foretage en nødtætning, som kan bringe dig til det nærmeste værksted.

Skal dæk altid skiftes parvis?

Det er ikke altid nødvendigt at skifte dæk parvis, men det afhænger af dækkenes tilstand, og der bør derfor altid foretages en faglig vurdering af en dækspecialist.

Kan man lappe run-flat dæk?

Dæktypen "run-flat" kan køre videre efter en punktering. Der er dog begrænsninger med hensyn til hastighed og distance som vil være beskrevet i instruktionsbogen.
 
Et run-flat dæk må ikke lappes efter en punktering men skal kasseres. Årsagen er, at eventuelle skader på dækket som følge af punkteringen ikke er synlige, hvilket de normalt vil være på almindelige dæk.
 
Biler som kører på run-flat dæk skal have et dæktrykovervågningssystem samt hjulophæng som er tilpasset dæktypen. Det er således bilfabrikanten som bestemmer, om bilen må køre på run-flat dæk.
Rådet for Større Dæksikkerhed  | Tlf.: 39 63 97 79 | dbdk@dbdk.dk